Σελίδες

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ανασχηματισμός...από τις πηγές!



Ανασχηματισμός: Σύνθεση τριών μερών τα οποία ορίζονται ως εξής:

α. Ανα : στερητικό πρόθημα (αχώριστο μόριο ή εξαρτημένο μόρφημα) λέξεων που εκφράζουν στέρηση, έλλειψη, το οποίο δηλώνει αντίθεση προς κάτι (ανα-δουλειά)
Βεβαίως υπάρχει και το ανά- το οποίο είναι λεξικό πρόθημα που στην Aρχαία Eλληνική χρησιμοποιήθηκε με τη σημασία “από κάτω προς τα πάνω”, η οποία διατηρείται στη Νέα Ελληνική, μόνο σε κληρονομημένες λέξεις.
Η συχνότερη σημασία του ανά- είναι η επαναληπτική η οποία πιθανόν προήλθε από ρήματα που δήλωναν κίνηση τελούμενη κατ επανάληψη.

β. Σχήμα :

  • Γραμμή που καθορίζεται από την εξωτερική επιφάνεια πράγματος.
  • Απεικόνιση αντικειμένου με γραμμές πάνω σε χαρτί με έμφαση στην αποτύπωση της γενικής εξωτερικής επιφάνειας και όχι των χρωμάτων και των λεπτομερειών.
  • Παγιωμένη χαρακτηριστική παράσταση.
  • Νοητή σύλληψη, σύνθεση ιδεών.
  • Παγιωμένη τεχνική στη χρήση του λόγου.
  • Παρουσίαση μια ιδέας μέσα σε λόγο με συγκεκαλυμμένο και παγιωμένο τεχνικά τρόπο, ώστε να εντυπωσιάσει λεκτικά, να μην ακουστεί άσχημα το περιεχόμενό της.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Γράψε...δε γράφω...Μη γράφεις...θα γράψω!

Να πω να μην πω να πω να μην πω να πω να μην πω να πω να μην πω....

δε θέλω να γράψω άλλο ένα κείμενο για την πλατεία και ο,τι σημαίνει σήμερα αυτή η λέξη (την εποχή του 'Πάμε πλατεία” του Λαζόπουλου, σήμαινε κάτι άλλο). Όμως δε μπορώ να παραστήσω την ανήξερη και να κάνω ότι δεν κοιτάω. Να κάνω ότι δεν ξέρω τι γίνεται -αν υποθέσουμε ότι ξέρω τι γίνεται. (Κάτι πρέπει να κάνω με τις κυριολεξίες που με ταλαιπωρούν.)

Γιατί θες να γράψεις; Γιατί συμβαίνει. Γιατί το κουβεντιάζουμε. Γιατί συναντιόμαστε και ακούω να με ρωτάνε “πήγες πλατεία;” “πας πλατεία;” Γιατί υπάρχει! Γιατί δε μπορώ απλώς να κάνω ότι το αγνοώ, ακριβώς επειδή δεν το αγνοώ.

Γιατί δεν θες να γράψεις; Γιατί γράφουν όλοι γι αυτό. Γιατί όσοι γράφουν φαίνεται να έχουν γνώση των πραγμάτων και αυτό τους δίνει το “δικαίωμα” να έχουν και άποψη.... (ναι ναι ξέρω όλοι έχουμε άποψη... ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχουμε)

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ

Σας ενημερώνω ότι το παρόν μπλογκάκιον ή ιστολόγιον από σήμερα βρίσκεται υπό ΚΑΤΑΛΗΨΗ!

Στην πράξη αυτή προέβει κατόπιν ωρίμου επιθυμίας, Το Πνεύμα των Δωματίων (δηλαδή εγώ).

Οι λόγοι που με οδήγησαν στην πράξη αυτή είναι ότι τον τελευταίο καιρό, περιδιαβαίνω τη μπλογκογειτονιά και κρυφο - φανερο -κοιτάω τα διάφορα δωμάτια, βίλες, μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, αντίσκηνα, υπνόσακους, χαρτοκιβώτια και ο,τι υπάρχει  για να φιλοξενεί κατοίκους ή επισκέπτες, μόνιμους η περαστικούς και καμιά φορά κάνω και καμιά επίσκεψη σε κάποιο απ όλα αυτά.  Μα ένιωθα άβολα να μιλάω για όλα όσα θέλω και για όλα όσα δε θέλω, πιάνοντας χώρο σε όσους ευγενικά με φιλοξενούσαν.  Έτσι, αποφάσισα να κάνω κατάληψη σε τούτο το μικρό μπλογκάκι που το έβλεπα μήνες τώρα μοναχό του και άδειο.  Όπως ίσως είδατε, το έβαψα, του έβαλα χρώματα και θα το χρησιμοποιώ για όσο θα υπάρχει ο λόγος της κατάληψης ή για όσο μου επιτρέπει η ιδιοκτήτριά του.  Ως τότε, υπόσχομαι να το σέβομαι.   Βγάλτε τα  παπούτσια σας - δεν πειράζει άν έχει καμιά τρυπούλα η κάλτσα σας - και περάστε να σας τρατάρω ένα υποβρύχιο μαστίχα!!!

Υ.Γ. Κάθε ομοιότητα με Υποβρύχια και Διαμερίσματα με θέα, είναι ατυχής και άσχετη.

Με τιμή,

Το Πνεύμα των Δωματίων