Σελίδες

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

Μια πόρτα, μια χώρα, τρείς άνθρωποι.


Πρίν μερικά χρόνια, βρέθηκα έξω από μια μεταλλική πόρτα. Ήξερα πως πίσω από κείνη την πόρτα υπήρχε ένας ολόκληρος κόσμος – για τον οποίο με είχαν προετοιμάσει. Όμως όσα κι αν μου είχαν πεί, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τι ακριβώς τελικά θα συναντούσα και πώς αυτή η “συνάντηση” θα εξελισσόταν.

Είναι αλήθεια πως η επιμονή του να μου μιλήσει πρώτα για όλα αυτά μου είχε κάνει εντύπωση. Αρχικά θεώρησα πως ήταν η αντίληψή του για τη “δέουσα” ενημέρωση που θα έπρεπε να έχω. Όμως όλα τα λεκτικά και τα εξωλεκτικά στοιχεία αυτής της ενημέρωσης, έδειχναν κάτι περισσότερο από μια συνέπεια απλώς στο “δέον”. Μου μιλούσε για τα “ιδεώδη” των ανθρώπων, για τους “ρομαντικούς” σκοπούς τους, για την έγνοια τους για τον Ελληνισμό, για την ιστορική συνέχεια, σε μια εποχή που η Ελλάδα έψαχνε την ταυτότητά της. Τον άκουγα με το ενδιαφέρον που σου προκαλεί αυτή καθ αυτή η συγκίνηση του ομιλητή για όσα λέει.

Ένιωθα πως υπήρχε κάτι παραπάνω όμως. Τα ερμήνευα ως την έκφραση του προσωπικού του πάθους και της συναισθηματικής του εμπλοκής με το θέμα και άκουγα όσα μου έλεγε, με σεβασμό.

Υπήρχε μέσα μου μόνο η αίσθηση του ανθρώπου που μου εμπιστεύτηκε ένα κομμάτι της προσωπικής και οικογενειακής του ιστορίας. Η φλόγα του, η έγνοια του, η λαχτάρα του και η συγκίνησή του για ό,τι βρισκόταν εκεί. Μπορούσα να νιώσω και να αντιληφθώ τα δικά του συναισθήματα και αυτά σεβόμουν. Μ εκείνον το σεβασμό που σου προκαλεί, η βαθιά συγκίνηση του άλλου. Χωρίς να ξέρεις καλά καλά το γιατί. Όμως, το πώς νιώθει για όλα αυτά είναι από μόνο του εξαιρετικά ισχυρό για να σου προκαλέσει σεβασμό.

Η πόρτα άνοιξε. Ένας μεγάλος χώρος, γεμάτος αντικείμενα, έπιπλα, κούτες, χαρτιά, σεντούκια... Έμεινα απλώς να κοιτάζω γύρω-γύρω, σχεδόν ακίνητη. Προσπαθούσα να συνδέσω όλα όσα είχα ακούσει, με ό,τι έβλεπα. Δεν ήταν δυνατόν όμως.

Τότε, μου είχε κάνει εντύπωση η έγνοια με την οποία με προετοίμαζε γι αυτή τη συνάντηση. Τώρα μπορώ να καταλάβω το γιατί.

Θα γνώριζα έναν κόσμο. Έναν κόσμο ισχυρό και συνάμα ευάλωτο. Έναν κόσμο που θέλει να τον πλησιάσεις με προσοχή και σεβασμό. Θα έμπαινα μέσα στο σπίτι, στο μυαλό, στην καρδιά, στη σκέψη και στα όνειρα μιας ολόκληρης οικογένειας και μιας ολόκληρης γενιάς. Θα τους έβλεπα “γυμνούς”. Και όλα αυτά, σχεδόν 100 χρόνια μετά που έζησαν. Θα μου “έδειχναν” φωτογραφίες τους, επιστολές τους, τη δουλειά τους, τους συγγενείς τους, τους έρωτές τους, τους φίλους τους, τις απογοητεύσεις και τις επιτυχίες τους. Τα σημειωματάρια με τις σκέψεις τους, τις αγωνίες τους, ακόμα ακόμα και τα έξοδα διαβίωσής τους. Θα μου έδειχναν, τα σχολικά τους τετράδια και τη σπουδή με την οποία καλλιγραφούσαν...

Κάθε τι έχει πολλές οπτικές. Κάθε αντικείμενο, κείμενο, φωτογραφία, βιβλίο, θα μπορούσε να γίνει από θησαυρός έως “παλιόχαρτα και σκουπίδια”, ανάλογα με τη ματιά και την πρόθεση με την οποία το έπιανες στα χέρια σου. Και όταν πρόκειται να ανοίξεις ένα παράθυρο στη ζωή ενός ανθρώπου για να την κοιτάξεις και μάλιστα ερήμην του, θα πρέπει πραγματικά να το κάνεις με πολύ προσοχή και απεριόριστο σεβασμό.

Ο στόχος μας τότε ήταν να βάλουμε σε μια σειρά όλο αυτό το υλικό. Δουλέψαμε αρκετά χρόνια γι αυτό. Τώρα, που έχει μπεί σε μια σειρά, θελήσαμε αυτόν τον κόσμο να τον μοιραστούμε. Να μοιραστούμε όλα εκείνα που μας έκαναν να χαμογελάσουμε, να γελάσουμε, να εντυπωσιαστούμε, να μάθουμε, να αναλογιστούμε. Να συνδέσουμε το παρόν μας με το παρελθόν μας.
100 χρόνια ακούγονται πολλά αλλά αυτό που φάνηκε είναι οτι ίσως τελικά δεν είναι και τόσο μακρινά ούτε τόσο ξένα απ τις δικές μας ζωές.

Κυρίες και Κύριοι, φίλοι και αναγνώστες – περαστικοί ή και αδιόρθωτοι - αυτού του ιστολογίου, βρίσκομαι στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να σας συστήσω το “Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη

Το αρχείο αυτό, αποτελείται από τις συλλογές των αδελφών Γιάγκου, Γιώργη και Μανώλη Λαμπάκη. Πέρα από το αρχειακό υλικό που απευθύνεται σε ειδικούς για τη μελέτη του, υπάρχει και ένα τεράστιο υλικό, που αφορά την εποχή που έζησαν και που είναι ενδιαφέρον αλλά και παραδόξως επίκαιρο. Υπάρχουν τα “στιγμιότυπα” και σ αυτά κυρίως θα επικεντρωθούμε στο νέο ιστολόγιο του Αρχείου. Όλα εκείνα που περπατάνε χέρι χέρι με το “επίσημο” αρχειακό υλικό και που μας φανερώνουν την καθημερινότητα της χώρας μας πρίν 100 χρόνια μέσα από εφημερίδες, φωτογραφίες, βιβλία, ημερολόγια...

Στοιχεία από το υλικό των συλλογών υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του “Αρχείου Οικογένειας Λαμπάκη”, την οποία σας προσκαλώ να επισκεφθείτε και να περιδιαβείτε στις φωτογραφίες του Γιάγκου, τα σχέδια και τους πίνακες του Μανώλη και στις πληροφορίες για τη δραστηριότητα και το έργο του Γιώργη. Αναφέρομαι σ αυτούς, με τα μικρά τους ονόματα έτσι όπως αναφερόμαστε σ αυτούς, όταν καταγράφουμε τη “ζωή” τους.

Επισήμως πρόκειται για τους

Γιάγκο (Ιωάννη) Λαμπάκη, Φωτογράφο
Γεώργιο Λαμπάκη, Βυζαντινολόγο
Εμμανούηλ Λαμπάκη, Αγιογράφο - Ζωγράφο

Στον “κόσμο” αυτό, μου έκανε την τιμή να με εμπιστευτεί και να με συστήσει ο Πρόεδρος και Διαχειριστής του “Αρχείου Οικογένειας Λαμπάκη”, κ. Ιωάννης Λαμπάκης και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω και από δω δημοσίως για την ευκαιρία που μου έδωσε να γνωρίσω αυτόν τον κόσμο

Ελπιζουμε να περάσετε όμορφα στις μικρές διαδρομές μας μέσα στο “Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη”

Η παρουσία του “Αρχείου Οικογένειας Λαμπάκη” στο διαδίκτυο γίνεται μέσα από:

Την επίσημη ιστοσελίδα

Το Ιστολόγιο

Το facebook.

Είστε όλοι, σε όλα ευπρόσδεκτοι. 
Καλές διαδρομές.

*Υ.Γ για τους πρεσβύωπες: Η λεζάντα της φωτογραφίας Αθήναι, Ακρόπολις, Άρειος Πάγος. Ερείπια ναού Διονυσ. Αρεοπαγίτου

34 σχόλια:

 1. Πρέπει να είσαι περήφανη για αυτή την εξέλιξη, ε; Μπράβο, Soduck, μπράβο!

  Με μια πρώτη ματιά μου φάνηκε ενδιαφέρον. Θα το ψαχουλέψω λίγο ακόμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν θέλω να είμαι ακριβής στη διατύπωση, θα έλεγα πως είμαι κυρίως συγκινημένη.

   Σ ευχαριστώ για την παρουσία σου εδώ μικρή μου Riski

   Διαγραφή
 2. Τόση ώρα έσπαγα το κεφάλι μου να θυμηθώ από πού ξέρω αυτό το όνομα. Μέχρι που περιηγήθηκα για λίγο στo site. Φυσικά από την Τήνο! Θα το ξεκοκκαλίσω!

  Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ΄ευχαριστούμε πολύ Βασίλισσα! Είναι μια συλλογική δουλειά και χαιρόμαστε που σου άρεσε. Δεν ξέρω τι σχέση έχεις με την Τήνο, αλλά ο Γεώργιος Λαμπάκης ήταν γραμματέας μιας βασίλισσας. Της Όλγας :)

   Καλή σου μέρα!

   Διαγραφή
  2. Μα πόσα κοινά πια; Χαχα

   [Με την Τήνο δεν είχα καμία σχέση μέχρι που η ζωή μου έπαιξε (ωραία) παιχνίδια και τα τελευταία τέσσερα - πέντε χρόνια κατεβαίνω για καναδυο βδομάδες ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι!] ;)

   Διαγραφή
 3. Απ' το Μουντάδο; Συγκλονίστηκα. Κάτσε να συνέρθω και θα επανέλθω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συννεφάκι, να επανέλθεις αλλά να μας πείς και το λόγο του "κλονισμού" όμως ε; Θα περιμένουμε όλοι με αγωνία. Καλημέρες!!

   Διαγραφή
  2. Ένας πρώτος λόγος, αφορά στη σύμπτωση του νησιού. Παλαιότερη, αλλά όχι πλήρης εξήγηση, εδώ: http://rubycloud.blogspot.gr/2011/04/blog-post_23.html Ελπίζω, κάποια στιγμή, να το αναλύσω περισσότερο. Καλησπέρα! :)

   Διαγραφή
 4. Ζούπερ ενδιαφέρον! Μπράβο για την προσπάθεια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλως ήρθες Πιγκουίνε :)

   Μας κάνεις χαρούμενους που το βρήκες ενδιαφέρον. Κάθε σχόλιο και παρατήρηση και έκφραση ενδιαφέροντος και χαράς μας είναι πολύτιμα. Έτσι μπορούμε να έχουμε και μια αίσθηση για τα αποτελέσματα όλης αυτής της δουλειάς - η οποία, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους - τώρα ξεκινάει επί της ουσίας.

   Καλή σου μέρα!

   Διαγραφή
 5. Μπράβο Sodurck. Για τη συγκίνηση και την αγάπη γι'αυτό το πράγμα. Σπάνια τα αρχεία ευτυχούν στην Ελλάδα. Όταν το πετυχαίνουν αυτό γίνονται εξαίρετα παράθυρα στο χρόνο, τις κοινωνίες και τους ανθρώπους. Καλή πορεία στο ιστολόγιο. Καλό μέλλον στο Αρχείο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Γιώργο!. Το Μπράβο πάει σε όλους όσοι δούλεψαν και δουλεύουν γι αυτό.
   Νσ σου ομολογήσω κάτι; Ϊσως σου φανεί περίεργο αλλά είναι πολλές οι φορές που σε σκέφτηκα. Οι φορές που έβρισκα κάτι ή διάβαζα κάτι και έλεγα μέσα μου "πω πω αυτό πρέπει να το δει ο Κατσαμάκης". Ελπίζω να σου αρέσει το μπλόγκ (και το site) στην πορεία του και να κρατήσει το ενδιαφέρον σου. Ελπίζω επίσης, να μας δοθεί η ευκαιρία να πούμε περισσότερα με κάποιο τρόπο, σε κάποιο τόπο...

   Καλημέρα και καλή θητεία και στους δυό σας.

   Διαγραφή
  2. Νομίζω πως όλα συνωμοτούν για να ξεναγήσουμε ο ένας τον άλλο στον κόσμο του... χαχαχαχα

   Διαγραφή
  3. Τόσες και τόσες συνωμοσίες αυτό το σύμπαν πια. Θέλεις να ξεκινήσουμε την "συνωμοσία των αρχείων";

   (εγώ ως απολύτως ιδιοτελής τύπος ανθρώπου, θα σε εκμεταλλευτώ τα μάλα για τις συμβουλές σου )

   Διαγραφή
 6. Κατπληκτικό SoDurck!!!ευχαριστούμε για την υπέροχη "διαδρομή".
  Τελικά κάποιοι άνθρωποί σε αυτή την χώρα κάνουν πάντα την διαφορά!!!
  Δ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι ευχαριστίες είναι δικές μας. Κάθε τέτοιο σχόλιο μας γεμίζει με ενθουσιασμό να συνεχίσουμε αυτή την επικοινωνία και το μοίρασμα. Όσο γι αυτούς που κάνουν τη διαφορά, πρέπει να πω πως γνωρίζοντας τους Λαμπάκηδες και αποκρυπτογραφώντας την πορεία τους, ένιωθα συχνά αυτό που βγαίνει απ τη φράση σας.

   Σας ευχαριστούμε και σας καλωσορίζουμε

   Διαγραφή
 7. Είναι συγκινητικός ο τρόπος που μιλάς γι' αυτό και δικαίως από ότι φαίνεται! Η Καλή Αρχή έγινε όπως δείχνουν τα πράγματα. Θα ευχηθώ λοιπόν Καλή Συνέχεια! Ελπίζω να το δείτε όπως το ονειρεύεστε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η συγκίνηση είναι κάτι που προκύπτει όταν βλέπεις οτι κάποιοι άνθρωποι, σχεδόν μόνοι τους και με αρκετό πόλεμο, έβαζαν στόχους πέρα απ το προσωπικό τους συμφέρον και κέρδος. Ή για να θέσω αλλιώς, μπόρεσα να δω "στην πράξη" τι σημαίνει να αφιερώνει κανείς τη ζωή του και τις ανέσεις του και τα χρήματά του και τη βολή του, αν θες, επειδή π.χ. θεωρούσε οτι πρέπει να υπάρξει ένα μουσείο στην Ελλάδα, ή να δημιουργηθεί έδρα Βυζαντινών Σπουδών στο τότε Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

   Σ ευχαριστώ Φαούδι

   Διαγραφή
 8. Ωραία δουλειά καλή μου. Με μεράκι και αγάπη. Μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Χαίρομαι που σου αρέσει βολτίτσα! Ελπίζω να κάνεις συχνά βόλτες στις γειτονιές του Αρχείου. Σύντομα νομίζω θα ανεβάσουμε και φωτογραφίες από το δικό σου χωριό.

  Καλή σου μέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Θα περιπλανηθώ στους συνδέσμους.

  ΥΓ.Σε ευχαριστώ, ως πρεσβύωψ, και για την λεζάντα της φωτογραφίας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η περιπλάνηση είναι καλή ασχολία για καλοκαίρι Αθηνά :) Ελπίζω να σου αρέσει.

   Με την πρώτη ανάγνωση του σχολίου σου, η σκέψη μου κάθησε σε μια λέξη. Στη λέξη "ενημέρωση". Μου έδωσες την ευκαιρία να συνειδητοποιήσω και με την ευκαιρία, να το μοιραστώ και εδώ, πως αυτή η ανάρτηση δεν υπήρχε στο μυαλό μου σαν ενημέρωση ακριβώς (αν και στην κυριολεξία, αυτό είναι) αλλά σαν μοίρασμα. Εκείνη η ανάγκη μας να φωνάζουμε τους άλλους να δούν τη χαρά μας. (ακριβώς σαν τα μικρά παιδιά).

   Σ ευχαριστώ που πέρασες Αθηνά. Να είσαι καλά :)

   Διαγραφή
  2. Αχ ναι, η λέξη "ενημέρωση".
   Να φανταστείς ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να θυμηθώ να κάνω αναφορά για το θέμα από την εκπομπή, όταν επιστρέψω από την άδεια.
   Μην δίνεις σημασία, είναι που είμαι άνθρωπος των Μ.Μ.Ε. :)

   Διαγραφή
  3. κι άλλη "προκλητική" φρασούλα! Το "μη δίνεις σημασία". Όποτε το ακούω, έχω πάντα την ίδια αντίδραση. Δε μπορώ να μη δίνω σημασία σε κάθε τι που λέει κάποιος που με ενδιαφέρουν όσα λέει. :)

   Καλό κουράγιο μικρή μου Αθηνά...

   Διαγραφή
  4. Ω! Δεν ήθελα να προκαλέσω κανέναν και τίποτα. Εννοούσα μην δίνεις σημασία που λέω την λέξη ενημέρωση γιατί αυτομάτως αυτή μου έρχεται στο μυαλό λόγω δουλειάς. Δηλαδή παρακαλώ να μην στέκεσαι στο ότι αδυνατώ να χρησιμοποιώ άλλες λέξεις ή στο λάθος που έκανα και όλο αυτό το είδα σαν ενημέρωση και όχι σαν μοίρασμα. Λέγοντας μην δίνεις σημασία έμμεσα ζητούσα συγνώμη που δεν αντιλήφθηκα την έννοια μοίρασμα... Αυτό μόνο εννοούσα, αλλά τελικά δεν κατάφερα να το εκφράσω σωστά...

   Ε, το κουράγιο θα το χρειαστώ πάλι την Κυριακή το βράδυ που θα πάω για δουλειά. Σε λίγες ώρες ξημερώνει Σάββατο και είναι ημέρα ξεκούρασης!

   Διαγραφή
 11. Τα θερμά μου συγχαρητήρια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ ευχαριστούμε εξίσου θερμά. Νομίζω οτι έχεις τουλάχιστον ένα κοινό ενδιαφέρον με τους Λαμπάκηδες. Τη φωτογραφία. Καλά θυμάμαι;

   Ευχαριστούμε και για την εγγραφή σου στους αναγνώστες του μπλογκ του Αρχείου.

   Καλή σου Μέρα :)

   Διαγραφή
 12. Κατά πρώτον καλωσήρθες πίσω!
  Κατά δεύτερον μπράβο για τη φανταστική δουλειά που έχετε κάνει!
  Κατά τρίτον τρέχω για ανασκαφή!
  Καλή αντάμωση και πάλι :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατά πρώτον... χαίρομαι πολύ κάθε φορά που σε βλέπω!
   Κατά δεύτερον, χαίρομαι που σ αρέσει :)
   Κατά τρίτον, σου εύχομαι να το απολάυσεις. Έχει υλικό που δε φαίνεται με την πρώτη ματιά.
   Κατά τέταρτον, θα ανταμωθούμε και πάλι γιατί όταν "συναντιέσαι" με κάποιους, πάντα εκεί γύρω είναι.

   Καλημέρα :)

   Διαγραφή
 13. Πολύ ενδιαφέρον, συγχαρητήρια!
  Καλο καλοκαιρι φιλη μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ ευχαριστώ λυγερόκορμη κόρη. Καλό καλοκαίρι και σε σένα (έστω και αργοπορημένα)

   Διαγραφή
 14. Απαντήσεις
  1. Ομορφιές δεν θα πεί τίποτα γλυκέ μου Ράκε. Περνάς όμορφα; (είμαι σίγουρη πως ναι).

   Διαγραφή
  2. Mια χαρά περνάω, αγαπητή μου νονούλα. Μια χαρά όπως πάντα. Με ξέρετε πόσο αδιόρθωτος είμαι... :-)

   Να περνάτε επίσης υπέροχα!

   Διαγραφή