Σελίδες

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Παράδοξα Ουσιαστικό

Να μένεις στα ουσιαστικά. Να ψάχνεις την ουσία...
Και σαν υπάκουο παιδί αναζητούσα την ουσία. Αυτό με ψήλωνε, με έκανε να νιώθω μοναδική και ιδιαίτερη. Μέχρι που έγινα ανυπάκουη ενήλιξ και σταμάτησα να ψηλώνω. Κι όσο δεν ψήλωνε ο νους δεν ήξερα που να βρω την ουσία, που να αναζητήσω το ουσιαστικό.

Ίσως έχεις καταλάβει ότι κανόνες μου ορίζουν τη ζωή. Ίσως έχεις καταλάβει ότι όταν οι λέξεις μου στενεύουν, γίνομαι σχήμα λόγου – το κατ εξοχήν. Κι όταν χάνω τον ορισμό μου τρέχω στους κανόνες μπας και βρω πως με ορίζουν οι ειδικοί και οι ειδήμονες.

Εν αρχή ην ο Λόγος. / Πρωταρχικά είναι η λογική;
  1. Το ουσιαστικό είναι μέρος του λόγου. / το ουσιαστικό είναι μέρος της λογικής
  2. Τα ουσιαστικά χωρίζονται σε κύρια και κοινά. / και κύριο και κοινό στην ουσία δεν υπάρχει; Ή το ένα ή το άλλο; Το κυρίως ουσιαστικό για μένα δεν μπορεί να είναι και κοινά ουσιαστικό
  3. Τα Κύρια Ουσιαστικά είναι Ονόματα. / Οι ανώνυμοι αποκλείονται
  4. Τα Κύρια Ουσιαστικά αρχίζουν με Κεφαλαίο. / πεζή αρχή μη επιτρεπτή; 
  5. Τα Κύρια Ουσιαστικά δεν έχουν πληθυντικό. / Στα Κύρια δε μπορούμε να είμαστε μαζί
  6. Τα κοινά, δείχνουν (δεν είναι) πράγματα και πρόσωπα και τόπους και αφηρημένες έννοιες και καταστάσεις. / ...;
  7. Κάθε ουσιαστικό έχει μια κατάληξη, η οποία εξαρτάται: / χωρίς κατάληξη δεν υπάρχει ουσία; 
  8. Από το γένος. / Η γενιά μου και το γένος μου θα ορίσει την κατάληξη της ουσίας; 
  9. Από τον αριθμό. / Το πόσοι είμαστε θα ορίσει την κατάληξη της ουσίας; 
  10. Από την πτώση. / Από το είδος της πτώσης μου εν τέλει ορίζεται και το αν υπήρχε το ουσιαστικό στην πορεία μου
Αν θέλω να βρω το ουσιαστικό που αναζητώ πρέπει:
  • να μην είμαι μέσα στο ανώνυμο πλήθος; 
  • να ξεκινάω Πάντα Με Κεφαλαία; 
  • να είμαι πάντα ενική; 
  • να κρύψω τη γενιά μου - να αγνοήσω το γένος μου; 
  • και – εν τέλει - να προετοιμάσω την πτώση μου...

8 σχόλια:

  1. Ωραία η προτεινόμενη διαδρομή. Και ευφυές το εύρημα του ουσιαστικού. Ένα σχόλιο μόνο: "Εν αρχή ην ο Λόγος" δεν σημαίνει -σύμφωνα με κάποιους- πως προηγείται η λογική. Λόγος, θεωρείται και ο δημιουργός θεός. Για τη δημιουργία απαιτείται συνεργασία κινήτρου (αγάπης) και σχεδιασμού (σοφίας). Όχι μόνο λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. nefosis, πέρα απ το παιχνίδι μου (ή εύρημα όπως το λες) για τις "απρόσμενες" ερμηνείες λέξεων και εννοιών που τις θεωρούμε δεδομένες, η ερμηνεία και η προσπάθεια ορισμού του "λόγου" έχει περάσει μύρια όσα κύματα. Λόγος μπορεί να είναι η αιτία - άρα η αναζήτηση της γνώσης άρα η αναζήτηση της αλήθειας και κατά συνέπεια το βασικό υπόβαθρο αυτού που ονομάσαμε επιστήμη και να έχει ταυτιστεί με την αλήθεια και την ίδια τη ζωή. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την αναγκαιότητα κινήτρου και σχεδιασμού για την ύπαρξη δημιουργίας και αυτό δεν μειώνει σε κάτι την ¨λογική" σαν αίτιο και σαν κίνητρο. Και επί της ουσίας δεν μπόρεσα να καταλάβω την αιώνια κόντρα και διάκριση "λογικής" και "συναισθήματος". Μόνο όταν αυτή η λογική μπαίνει σε στενά παπούτσια δημιουργεί σκληρύνσεις... αλλά το ίδιο δε συμβαίνει όταν στενέψεις και το συναίσθημα; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aκριβώς. Κι εγώ πιστεύω πως συναίσθημα και λογική ή αγάπη και σοφία ή όπως αλλιώς τα συνταιριάζουν, είναι συμβιωτικές έννοιες και όταν χωρίζουν ατροφούν αμφότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις ανακάλυψα ότι δεν έχω κάνει εγγραφή σε αυτό το ιστολόγιο. Δεν ξέρω το λόγο... αλλά ακολουθώ κανόνες, οπότε, αφού εδώ βρίσκω ουσία, κυρίως για τις πτώσεις των πεζών μου συνηθειών, επανορθώνω. Κι έτσι κατέληξα ουσιαστικ -ό; μέλος κι εγώ.
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. nefosis, για άλλη μια φορά "συγγενείς" :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Woman in Blogs, νιώθω να σου πω, πόσο με τιμά αυτό που λες και πόσο θα ήθελα να μην διαβαστεί ως κοινότυπο - ούτε ως κοινό ούτε ως τύπος, αλλά "επί της ουσίας" της τιμής. Σ ευχαριστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την ουσία, μόνο ως υπάκουο παιδί την αναζητάς; Η ανυπακοή δεν ψάχνει ουσία;

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα (επί της ουσίας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαούδι, έπιασες την άκρη του νήματος. Σ αυτή τη - φαντασίωση να την πω; ψευδαίσθηση να την πω; - βασίστηκε όλη η υπόλοιπη σκέψη...
    Υπακοή και ανυπακοή, αθωότητα και ενηλικίωση, ένα παιχνίδι του μυαλού και του κόσμου που καλά κρατεί. Όπως και η προσκόλληση σε κανόνες και ορισμούς - είτε το παραδεχόμαστε ως ενήλικες είτε όχι. Είτε μας αθωώνουμε είτε όχι...
    Καλή σου μέρα και καλή 4ήμερη (εργασιακή)βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή