Σελίδες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Μηχανική Ανατομία Α

Το σώμα μου είναι φυσικό. Στα φυσικά σώματα συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Αλλά επειδή το πνεύμα μου δεν είναι φυσικό (δεν είπα α-φύσικο), δεν τα καταλαβαίνει πάντα τα φυσικά. Και όπως κάθε φορά που δεν καταλαβαίνω, κατέφυγα στους ορισμούς που με ορίζουν. Και που αλλού θα τους έβρισκα αν όχι στη φυσική;
Μην τρομάζεις με τους ορισμούς. Για φυσικά σώματα μιλάνε. Κι αν έχουν γλώσσα περίεργη και ακατάληπτη, είναι γιατί τρέμουν απ το φόβο τους μη και αποδειχθούν ανεπαρκείς. 
Σαν τους αρχαίους ιερείς/μάγους κι αυτοί. Γλώσσα ακατάληπτη γεμάτη συμβολισμούς. Για να διατηρούν το άβατο της αυθεντίας. 
Μα αν αγνοήσεις το αυστηρό τους προσωπείο και τους κοιτάξεις με ανθρώπινο μέτρο κι ακόμα καλύτερα, αν γελάσεις μαζί τους, τότε εξαερώνεται και το μυστήριο και ο φόβος τους. 
Και γίνεται το “ορίζω” η μόνη απάντηση σε κάθε τάχα ευγενικό “ορίστε”

Ορίζω λοιπόν...

Έστω το σώμα μου. Σώμα υλικό, με βασικά δομικά στοιχεία τα άτομα. Πάνω μου εφαρμόζονται δυνάμεις. Και το σώμα μου δρά και αντιδρά.. Αναλύεται, συντίθεται, μετατοπίζεται, παραμορφώνεται. Δοκιμάζω την αντοχή της ύλης και των υλικών. Εφαρμόζω θεωρίες ελαστικότητας και μετράω την καταπόνηση και τη θλίψη. Σου φαίνονται αφύσικα;

Δύναμη

Η έννοια της δύναμης είναι θεμελιώδης, και όπως όλα τα θεμελιώδη δεν έχει ορισμό περιγραφής. 
Η δύναμη γίνεται αισθητή από τα αποτελέσματά της. Τα αποτελέσματα αυτά είναι η εφαρμογή έλξης ή άπωσης στο σώμα. Αν με έλξεις ή με απωθήσεις δύο πράγματα είναι δυνατόν να συμβούν. Να κινηθώ προς την κατεύθυνση της δύναμης που εφαρμόζεις πάνω μου ή να παραμορφωθώ.

Όταν δύο σώματα βρίσκονται σε επαφή, μεταξύ τους και αμοιβαία, αναπτύσσονται δυνάμεις ακριβώς εκεί που εφάπτονται (σημείο εφαρμογής). Λέγονται δυνάμεις επαφής. Αυτές οι δυνάμεις διέπονται από μια βασική αρχή. Την αρχή της δράσης – αντίδρασης :

Όταν ένα άλλο σώμα, ασκεί στο σώμα μου μια δύναμη, τότε το σώμα μου θα ασκήσει στο άλλο σώμα μια άλλη δύναμη που θα έχει τον ίδιο φορέα, το ίδιο μέτρο αλλά αντίθετη φορά. Κι αν αυτό το θεωρείς άδικο, θα σου πω : έτσι είναι η φύση, και στη φύση η έννοια του δικαίου δεν υπάρχει.

Όλα αυτά είναι παραδεκτά στη Στατική. Δηλαδή σε κείνη τη θεώρηση που τα σώματα τα θέλει απόλυτα στερεά και απαραμόρφωτα. Στη θεώρηση που οι δυνάμεις είναι ολισθαίνουσες στο σώμα μου. Γιατί δεν έχει σημασία το σημείο που εφαρμόζεις τη δύναμή σου αλλά μόνο το μέτρο της και η διεύθυνσή της.

Δ.Ε.Σ

Εγώ είμαι το μελετώμενο σώμα. Και το σώμα μου έρχεται σε επαφή με άλλα σώματα. 
Αν απομακρύνεις τα άλλα σώματα από κοντά μου και αντί για σώματα αφήσεις μόνο τις δυνάμεις τους τότε θα έχεις το Διάγραμμα Ελευθέρου Σώματος. Το διάγραμμα – πρόσεξε - όχι το σώμα μου. Αυτό πια είναι ελεύθερο. 
Σ αυτό το διάγραμμα - και όχι στο σώμα μου - θα έχεις τη δυνατότητα να συνθέσεις τις δυνάμεις σου, να τις αναλύσεις, να τις μετατοπίσεις, να εφαρμόσεις την αρχή της επαλληλίας. Όμως όλες οι δυνάμεις σου θα ολισθαίνουν πάνω μου. Όλα αυτά αν παραμείνω Στατική. Μην το ξεχνάς αυτό.

Γιατί όταν και αν πάψω να είμαι στατική, τότε πάνω μου θα εφαρμόζονται οι αρχές της αντοχής των υλικών. Και η αντοχή των υλικών ανήκει επίσης στη μηχανική αλλά σε αντίθεση με τη στατική, θεωρεί ότι τα σώματα είναι παραμορφώσιμα. Ίσως γι αυτό να είναι η αγαπημένη μου.

Εδώ θα κάνω εκείνο το – απαιτούμενο – διάλειμμα, να σηκώσω το σώμα μου απ το τραπέζι της φυσικής ανατομίας και να σε αφήσω να εμπεδώσεις τη στατική μου, να μου πεις τις απορίες σου ή και τις ενστάσεις σου. 
Στο επόμενο κεφάλαιο θα σου μιλήσω για την αντοχή του υλικού μου σώματος.

Διάλειμμα....

20 σχόλια:

  1. Μετά απ' αυτό, υποψιάζομαι πως είμαστε και συνάδερφοι. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. nefosis, δεν ξέρω αλλά για να το λες υποψιάζομαι ότι δεν σου δημιούργησε αμηχανία η μηχανική ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "μηχανική:η ανατομία ενός εγκλήματος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ανατομία: η μηχανική μιας παρμόρφωσης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από την Ουράνια μηχανική στη μηχανική του σώματος...
    Μάλιστα...

    Μια απορία (παιδαριώδης ίσως, αλλά τα ξέρεις πια, εκείνο το καρουσέλ κι εκείνη η κρυστάλλινη μπάλα προδίδουν πολλά για τον αμετανόητο και παιδαριώδη παλιοχαρακτήρα μου):

    το Β' ενικό σε ποιον αναφέρεται;
    Σε κάθε αναγνώστη ξεχωριστά;
    Σε σένα;
    Σε άλλον;
    Στο ωραίο άπειρο;
    Σε τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε επίδοξους ανατόμους ή δοκιμαστές αντοχής υλικών. Όλοι μας κάποια στιγμή γίναμε ή μπορούμε να γίνουμε κάτι τέτοιο κι αυτό δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Ίσως πάλι απλώς να γελάω με τους ορισμούς και προσκαλώ τον καθένα να γελάσει μαζί μου.

    Η μηχανική του σώματος... ενδιαφέρουσα. πολύ ενδιαφέρουσα... Για την ουράνια μηχανική δεν έχω ιδέα :)

    όπως και η μηχανική των μηχανών... και οι ιδιότητες των μετάλλων. μεγάλο σχολείο...

    Καλησπέρα Θεώρημα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα

    Όπως είπες...σε κάθε δράση, αντιστοιχεί μια αντίδραση που είναι ίσης δύναμης αλλά αντίθετης φοράς....αλλά όταν ξεφεύγουμε από την στατική και πάμε στην αντοχή των υλικών...τότε μπορεί η αντίδραση να είναι ίση και αντίθετης φοράς, αλλά η δράση έχει επιφέρει μια παραμόρφωση του σώματος που απορρόφησε ενέργεια, άλλο και ένα μέρος της ενέργειας έγινε θερμότητα και χάθηκε στο περιβάλλον...και στο τέλος όλη μου η αντίδραση σαν σώμα που υφίσταμαι την δράση φαινομενικά χάνεται....όχι ότι δεν υπάρχει , αλλά δεν είναι άμεσα ορατή και μετρήσιμη...

    Φαντάσου το αυτό σε νοητά σώματα...όπως είναι τα κοινωνικά "σώματα"...βάλε και τον παράξενο ελκυστή του Λώρεντς να κόβει βόλτες παραέξω...

    Χάος ....σου λέω ...χάος...



    Υ.Γ.:Αλλά να σου πω ένα μπράβο για τη προσέγγιση...και θέλω και συνέχεια για να προσθέσω και άλλες θεωρίες μου επάνω στην διαμόρφωση χαρακτήρων...να μην τα πούμε όλα με μιας...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ω αγαπητέ Χρήστο, εσείς θα πρέπει να διδάξετε τους επίδοξους ανατόμους! Θα έρθει και η συνέχεια μόλις οι καπνίζοντες σβήσουν τα τσιγάρα τους.

    (ναι σ αυτά τα θέματα όλα με μιας δε γίνονται... αγάλι αγάλι... )

    Καλημέρα και καλή Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και φυσικά υπάρχει και η τριβή! Η δύναμη της κόντρας!!! Είτε εσωτερική, εντός ενός σώματος που τα τμήματα του νομίζουν πώς είναι ελεύθερα να κάνουν ό,τι θέλουν, είτε εξωτερική αρκεί τα σώματα να εφάπτονται.

    Για κάποιους φυσική και για άλλους αφύσικη λατρεία η Φυσική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλησπέρα αγαπητή...

    Κάποτε...το '85...είχαμε έναν καθηγητή στην αντοχή των υλικών, που μας έβαζε ασκήσεις τρελές...έλεγε: πάρτε ότι βοήθημα θέλετε, φέρτε ότι βιβλίο βρείτε...αν είστε τυχεροί και έχετε την δική μου βιβλιογραφία θα πιάσετε άριστα...μας έδινε και έξι ώρες στο αμφιθέατρο έτσι ώστε να απλώνουμε την βιβλιογραφία μας (εγώ έπιανα περίπου έξι μέτρα φάρδος στα καθίσματα-τριάντα άτομα σε ένα αμφιθέατρο χιλίων και βάλε)...
    Και το ρεζουμέ ήταν ότι όποιος έπιανε την λύση με σωστό τρόπο έπαιρνε άριστα....ήταν αδύνατο να λυθεί το πρόβλημα(πάντα ένα) στο χρονικό όριο των έξι ωρών...

    Μαθητικά ωραία χρόνια...(ντάξει μωρέ -φοιτητικά)....

    Όποιος άξιζε περνούσε ...όποιος δεν άξιζε έμενε...μηχανικοί για τα καράβια σπουδάζαμε...και το επίπεδο τότε ήταν εφάμιλλο των καλύτερων σχολών του κόσμου...έτσι έγιναν οι ναυτικοί μας περιζήτητοι σε όλους τους στόλους...

    Τώρα αν εγώ "αλληγορίζω" την μηχανική με την διάπλαση των χαρακτήρων...δική μου διαστροφή...έχω όμως καταλάβει, διαβάζοντας και ψάχνοντας σε απίθανα μέρη, ότι η επιστήμη συμβαδίζει με την κοινωνία...εξελίσσεται η μια -εξελίσσεται κι η άλλη...δύσκολο να πεις ποιά προηγείται....εξελίχθηκε η θεωρία του χάους γιατί ήταν η κοινωνία έτοιμη να δεχθεί τις απαντήσεις της; ή ανακαλύφθηκε τυχαία , δίνοντας έτσι την σωστή ώθηση στην κοινωνία την κατάλληλη στιγμή;
    Είναι σαν το ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;ίσως...

    Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι: οι απαντήσεις είναι εκεί...περιμένουν να ωριμάσουμε εμείς για να θέσουμε τα σωστά ερωτήματα...

    Και πάλι την καλησπέρα μου και συγνώμη για την πολυλογία...

    Υ.Γ.: Δεν κάνω για καθηγητής.....μην ελπίζετε...θα σηκωθούν και θα φύγουν πανικόβλητοι οι "επίδοξοι ανατόμοι" .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαούδι, υπάρχει και η τριβή ναι! και η ροπή όμως!

    Λατρεία η φύση (του ανθρώπου)! (καλά καλά και η φυσική... και η μηχανική της :) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. χρηχα, ωραίος ο δάσκαλος!

    Όσο για την αλληγορία, αυτό είναι όλο το παιχνίδι.
    Μόνο που εσύ παίζεις με τις "κοινωνικές" δομές και τα υλικά της και γω με τις "οργανικές" και τα υλικά (μου;).
    Και στις δύο περιπτώσεις, το παιχνίδι είναι να παίρνεις τα θέσφατα, να τα τσαλακώνεις και όταν ξαναισιώνεις το χαρτί να έχει πάνω άλλα σχήματα. Και στις δύο περιπτώσεις, το ζητούμενο είναι η χαρά του γέλιου και το κλείσιμο του ματιού στη "σοβαρότητα" των κανόνων και των ορισμών.

    Νάσαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλη μου,

    Έξυπνη ανάρτηση, το ανθρώπινο σώμα σίγουρα υπακούει στους νόμους της φυσικής. (όπως και όλα τα σώματα άλλωστε.) Με τη μεταφυσική άραγε τί γίνεται? λολ. (σε προειδοποιώ Δεν πιστέυω στη μεταφυσική)

    Καλό σου ξημέρωμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. περήφανη μανιάτισσα, έριξες βέλος και πέτυχες κέντρο. Η μεταφυσική ε; Της μόδας; Πολύς κόσμος στρέφει το βλέμμα του εκεί και προσπάθησα να παρατηρήσω τι κοινό μπορεί να υπάρχει σε όσους - εγώ τουλάχιστον- έχω συναντήσει, με μεταφυσικές ανησυχίες. Ένα κατ αρχήν συμπέρασμα - με ελάχιστο δείγμα, αλλά όχι αμελητέο - είναι η αγωνιώδης αναζήτηση απαντήσεων, κυρίως για το μετά. Φαντάζει σαν να μη φτάνει το τώρα. Ανικανοποίητη η παρούσα φύση αναζητά μια άλλη μετα-φύση. Προσωπική άποψη είναι οτι έτσι χάνεται το ζωντανό παρόν. κι αντί να ζήσουμε αυτό, φανταζόμαστε το άλλο, το οποίο είναι ανοιχτό σε κάθε "θέλω" ακριβώς επειδή είναι άγνωστο. Θα μπορούσα να το συνδέσω με την άγνοια των νόμων της φύσης - ηθελημένη ή όχι - αλλά αυτό πια δεν είναι απάντηση σε σχόλιο αλλά ολόκληρο βιβλίο.

    (μια κουβέντα είπες και βρήκες το μπελά σου :) )

    Καλημέρα Κόρη Λυγερή και Λεβεντόκορμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kαλησπέρα...

    Δεν περιορίζομαι στα κοινωνικά...απλά ξεκινώντας από το άτομο και ότι του συμβαίνει...ακολούθως πάω στο σύνολο στο οποίο μέσα είναι το άτομο, ακολούθως μπορώ να το πάω και σε ακόμα μεγαλύτερα πεδία...η γωνία μέσα από τη οποία θα δεις τα πράγματα δεν είναι περιορισμένη σε ένα πεδίο...είναι σαν τις φράκταλ απεικονίσεις...μεγαλώνουν και μικραίνουν , χωρίς να αλλάξουν , επ'άπειρον.....όλα είναι το ένα μέσα στο άλλο και από το ένα γεννιέται το άλλο και γεννάει με την σειρά του το προηγούμενο...η διαμόρφωση του ανθρώπου είναι αποτέλεσμα της κοινωνίας αλλά ο άνθρωπος "φτιάχνει " την κοινωνία που θα φτιάξει τους επόμενους ανθρώπους...και ότι συμβαίνει σε ένα σώμα και στα "υλικά" του , δεν μπορεί να είναι άσχετο και αποκομμένο από όλα τα άλλα που ανέφερα...

    Να χωθώ και στο πιο πάνω σχόλιο; Η μεταφυσική, δίνει τροφή για πολλές σκέψεις και υποθέσεις, αφού είναι κάτι άγνωστο....εγώ πιστεύω ότι για να υπάρχει τόση κουβέντα για το θέμα, κάτι υπάρχει εκεί....αλλά όπως είπα σε πιο πάνω σχόλιο, όλες οι απαντήσεις είναι εκεί και περιμένουν εμάς να θέσουμε τις σωστές ερωτήσεις...και μάλλον είμαστε ακόμα ανώριμοι σαν είδος για το συγκεκριμένο θέμα, να θέσουμε την κατάλληλη ερώτηση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ Χρήστο, σαφώς και δε μπορεί να είναι - και δεν είναι τίποτα αποκομμένο από το σύνολο. Εκεί άλλωστε βασίζεται και όλο το πόστ. Δεν θεώρησα οτι περιορίζεσαι. αναφέρθηκα απλώς στο σχόλιό σου περί κοινωνικών δομών. :)

    Για τη μεταφυσική: ... :)

    Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εμένα μ'αρέσει ο νόμος του Coulomb στον μαγνητισμό.Δίνει και τον ορισμό της βασκανίας.Επίσης με γοητεύει ο τρόπος με τον οποίο ανακαλύφθηκαν οι νόμοι της βαρύτητας και του ειδικού βάρους!Και στις δύο περιπτώσεις οι φιλόσοφοι βρισκόντουσαν σε πολύ προσωπικές στιγμές(και δεν είναι απαραίτητο,Νεύτων και Αρχιμήδης νάταν οπωσδήποτε μόνοι τους).Αναμένω ανυπόμονα την συνέχεια της Ανατομίας!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τρίτωνα, μήπως να μας γράφατε για όλα αυτά που σας αρέσουν;

    (η στέρηση επικοινωνίας φέρνει αποτελέσματα αρκεί να κινείται στα όρια της αντοχής των υλικών :) )

    έρχεται και η συνέχεια... μόλις έστριψε το δρόμο. (υπό ροπή και η αντοχή)

    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχετε δίκιο,έσπασα το φράγμα του ήχου-κοινώς σας κούφανα-,παρηγορηθείτε ότι το σπάσιμο του φράγματος του φωτός δεν βρίσκεται στις δραστηριότητες μου για το 2011.:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. μην ανησυχείτε δεν καταφέρατε κάτι τέτοιο :)

    θα επιμείνω πάντως να μου γράφατε γι αυτό που σας αρέσει σε κάθε νόμο. καθώς και για τις υποψίες σας για την παρέα που μπορεί να είχαν ο Νεύτωνας και ο Αρχιμήδης. Θέλετε να φτιάξουμε ένα παραμύθι;

    Ξεκινάω.

    Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή