Σελίδες

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Το Σύνταγμα της Ηδονής!

Σύνταγμα: λέξη και έννοια εποχούμενη. λέξη στην οποία ο καθείς διεκδικεί το πεντάλεπτο της παρουσίας του - για να "ήταν και κείνος εκεί". 
Ηδονή: λέξη και έννοια εποχούμενη. λέξη στην οποία ο καθείς διεκδικεί το πεντάλεπτο της παρουσίας του - για να "ήταν και κείνος εκεί"

Λέξεις που καίνε και που οι τεχνίτες του λόγου τις τύλιξαν με πυρίμαχο υλικό για να αξιωθώ να τις αγγίξω...  Αδέξια κι ανεπαρκής στο πεντάλεπτο του "ήμουν", διεκδικώ το Τώρα... το Είμαι... Το Εδώ...   

"Mη ομιλείτε περί ενοχής, μη ομιλείτε περί ευθύνης. Όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας· όταν ριγούν και τρέμουν αι αισθήσεις, άφρων και ασεβής είναι όστις μένει μακράν, όστις δεν ορμά εις την καλήν εκστρατείαν, την βαίνουσαν επί την κατάκτησιν των απολαύσεων και των παθών.
      Όλοι οι νόμοι της ηθικής - κακώς νοημένοι, κακώς εφαρμοζόμενοι - είναι μηδέν και δεν ημπορούν να σταθούν ουδέ στιγμήν, όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.
      Mη αφήσης καμίαν σκιεράν αρετήν να σε βαστάξη. Mη πιστεύης ότι καμία υποχρέωσις σε δένει. Tο χρέος σου είναι να ενδίδης, να ενδίδης πάντοτε εις τας Eπιθυμίας, που είναι τα τελειότατα πλάσματα των τελείων θεών. Tο χρέος σου είναι να καταταχθής πιστός στρατιώτης, με απλότητα καρδίας, όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.
      Mη κλείεσαι εν τω οίκω σου και πλανάσαι με θεωρίας δικαιοσύνης, με τας περί αμοιβής προλήψεις της κακώς καμωμένης κοινωνίας. Mη λέγης, Tόσον αξίζει ο κόπος μου και τόσον οφείλω να απολαύσω. Όπως η ζωή είναι κληρονομία και δεν έκαμες τίποτε δια να την κερδίσης ως αμοιβήν, ούτω κληρονομία πρέπει να είναι και η Hδονή. Mη κλείεσαι εν τω οίκω σου· αλλά κράτει τα παράθυρα ανοικτά, ολοάνοικτα, δια να ακούσης τους πρώτους ήχους της διαβάσεως των στρατιωτών, όταν φθάνη το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.
      Mη απατηθής από τους βλασφήμους όσοι σε λέγουν ότι η υπηρεσία είναι επικίνδυνος και επίπονος. H υπηρεσία της ηδονής είναι χαρά διαρκής. Σε εξαντλεί, αλλά σε εξαντλεί με θεσπεσίας μέθας. Kαι επί τέλους όταν πέσης εις τον δρόμον, και τότε είναι η τύχη σου ζηλευτή. Όταν περάση η κηδεία σου, αι Mορφαί τας οποίας έπλασαν αι επιθυμίαι σου θα ρίψουν λείρια και ρόδα λευκά επί του φερέτρου σου, θα σε σηκώσουν εις τους ώμους των έφηβοι Θεοί του Oλύμπου, και θα σε θάψουν εις το Kοιμητήριον του Iδεώδους όπου ασπρίζουν τα μαυσωλεία της ποιήσεως."

Κ.Π. Καβάφης 
(από τα Kρυμμένα Ποιήματα 1877; - 1923, Ίκαρος 1993) 


3 σχόλια:

 1. Το σύνταγμα της ηδονής αποτελεί το επίλεκτον σώμα της αυτοκρατορίας των αισθήσεων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όμορφο και δυνατό κείμενο. Δεν το γνώριζα καθόλου, αλλά μου "άνοιξες την όρεξη" να το διαβάσω.

  Καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τρίτωνα... επίλεκτον σώμα... της κυριαρχίας της νόησης και τα δύο... και για την ύπαρξη και για την πραγμάτωση και των δύο απαιτείται γενναιότητα απέναντι στη ζωή και όχι στην επιβίωση. Σ ευχαριστώ για τη σκέψη σου.

  Φαούδι, ανυπέρβλητο το κείμενό του, όπως και η ουσία του Συντάγματος... όπως η μετουσίωση της ηδονής... ή μήπως το αντίστροφο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή